Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Det kan være enormt svært at afkode, hvorfor et barn græder. I de første 1-2 år af barnets liv, er det dog den langt vigtigste kommunikationsform, så det er vigtigt, at du kan afkode gråden. Hvis du ikke ved, hvor du skal starte, får du her tre af de mest almindelige årsager til, at små børn græder.

Sulten eller tørstig

Den mest almindelige årsag til gråd er selvfølgelig, at barnet enten er sultent eller tørstigt. Som forælder lærer du hurtigt at afkode, om det er det, der er problemet. Hvis barnet er sultent, kan en hurtig amning få det til at falde til ro. Den nære kontakt til mor kan også hjælpe med at berolige barnet.

Ondt i maven

En anden meget almindelig årsag til gråd er, at barnet har ondt i maven. Små børns tarmsystem er ikke fuldt udviklet, så de oplever ofte problemer med forstoppelse og luft i maven. Det betyder for eksempel, at barnet nogle gange skal presse meget hårdt for at få afføring ud.

Hvis barnet kryber sammen eller trækker benene op under sig, kan det være tegn på ondt i maven. Tænk på, hvordan du selv reagerer, når du har ondt i maven, og se efter de samme tegn ved dit barn.

Der er ikke altid noget at gøre ved ondt i maven, men det kan hjælpe at cykle med barnets ben, så tarmene bliver masseret lidt.

Du kan læse meget mere om mavekneb ved små børn her.

Mangler tryghed

Hvis barnet bliver mere roligt, når du rører ved det, kan det tyde på, at barnet mangler tryghed. Små børn er meget afhængige af at mærke, at der er nogen, der passer på dem. Derfor har de brug for hyppig kropskontakt. Prøv for eksempel at lægge en varm hånd på barnets mave, eller bær det tæt ind til kroppen – for eksempel i en vikle.

Hvis barnet ofte er småpylret og mangler tryghed, kan det være en løsning at købe en babynest, voksipose eller en anden form for ”rede” til barnet. Ligesom voksne kan lide at putte sig med en dyne, er det også rart for barnet at være pakket ind og føle sig beskyttet.