Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Er du ryger, eller er der et familiemedlem i din husstand, der ryger, påvirker det dit barn på flere måder. Et spædbarn, der udsættes for passiv rygning, har større risiko for at udvikle luftvejs- og allergisygdomme senere i livet, mellemørebetændelse og kolik.

Passiv rygning er skadeligt for barnet

Hvis du har en person, der ryger i familien, eller du selv gør det, bør du tage en snak med din læge eller jordemoder, omkring hvordan du stopper med at ryge. Et rygestop er krævende, men de fleste mennesker kan stoppe. Det kræver dog megen fokus og viljestyrke.

Mange stopper med at ryge, imens de er gravide, eller efter barnet er født, men begynder igen, når barnet ikke længere er lille. Nogle stopper helt.

Hvad hvis jeg ikke kan gennemføre et rygestop?

Hvis du ikke kan gennemføre et rygestop, bør du udelukkende ryge, når du er udenfor. Det samme gør sig gældende for gæster. Opsæt nogle klare regler, omkring hvor man må ryge, og sørg for at de bliver håndhævet. Det gælder også, hvis du ryger e-cigaret.

Hvad sker der med mit barn, hvis det udsættes for passiv rygning?

Du udsætter dit barn for alvorlige risici, hvis du ryger i nærheden af det. Risikoen for pludselig spædbarnsdød er eksempelvis to til tre gange så stor, hvis spædbarnet bliver udsat for passiv rygning. Af samme grund bør spædbarnets soveværelse være helt og aldeles frit for røg.

Undersøgelser viser ligeledes, at i boliger, hvor forældrene ryger, er der større sandsynlighed for, at barnet rammes af astmatisk bronkitis. En tredjedel af børn i rygerhjem rammes af astma på et eller andet tidspunkt i løbet af deres opvækst.

Hvad hvis jeg selv ryger?

Hvis du selv ryger, imens du ammer, bliver nikotinen overført via brystmælken, hvilket har en negativ indflydelse på barnet. Desuden har dit barn større risiko for langvarige infektioner, såfremt det har forældre, der ryger.

Ønsker du hjælp til dit rygestop, kan du søge hjælp hos din læge eller jordemoder. Du har også mulighed for at ringe til Stoplinjen på 80 31 31 31. De har åbent fra 10-22 på hverdage og 10-16 på fredage.

EFTERLAD ET SVAR