Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Lige så snart, der kommer børn i familien, er det slut med afslappede storbyferier med shopping og gåture langs stranden – i hvert fald midlertidigt. Børn kræver meget opmærksomhed, og de kan hurtigt blive overtrætte og i dårligt humør, hvis dagene bliver for lange. Derfor skal I formentlig gentænke jeres ferievaner, når de små melder deres ankomst.

Drop lange flyveture

Det allerførste, I skal overveje, er hvor langt den lille kan rejse. I kender selv jeres barn bedst, men som tommelfingerreglen skal små børn helst ikke flyve uden for Europa. Turen bliver simpelthen for lang, børnene bliver understimulerede, og følelsen af at flyve kan gøre dem nervøse og urolige. Derfor er det en god idé at holde ferien inden for Europa. For at gøre det nemmest for jer selv, kan I nøjes med en destination, der kan nås på få timer – gerne i Danmark, så I blot skal en tur med toget eller bilen. Der er masser af hoteller og slotte rundt om i Danmark, som tilbyder lækre ferier eller miniferie i afslappende omgivelser (se for eksempel et bud på en slotsferie midt i Danmark her).

Læg et passende program

Når I har besluttet jer for en destination, skal I tænke nærmere over, hvad ferien skal byde på. I behøver ikke have en fast plan for hver dag, men det er en god idé at have nogle muligheder ved hånden. Se for eksempel efter, om der er mulighed for at komme ud i naturen, og om der er aktiviteter for børn i nærområdet. Legepladser, svømmehaller og zoologiske haver er et godt sted at starte, men også her ved I bedst, hvad der passer til jeres barn.

Hvis barnet stadig er for lille til at kunne bevæge sig rundt på en legeplads, er det en god idé at kigge efter gode naturområder. Her kan barnet tumle lidt, og I kan alle gå ture sammen.

Gem de eksotiske rejser til senere

Som et sidste tip kan det være en god idé at sætte jeres egne rejsedrømme på pause, mens børnene er små. Selvom det er vigtigt at rejse mens man kan, får både I og barnet meget mere ud af eksotiske rejser, hvis I gemmer dem nogle år. Omkring 10-årsalderen begynder børnene at kunne deltage i ferien på lige fod med jer, og alt behøver ikke længere at ske på deres præmisser. Samtidig vil de kunne huske ferien i mange år efter.

Derfor er det en god idé at holde hyggelige ferier i Danmark, mens børnene er små. Det er ofte billigere, og I gemmer de allerbedste ferier til når barnet også får noget ud af dem.

En ferie i Danmark kan dog sagtens være både uforglemmelig og luksuriøs, så det er bestemt ikke en nedgradering. Danmark byder både på slotsferier, camping, sommerhus og meget andet, så I kan få lige præcis den type ferie, I drømmer om.