Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Der er nok ikke mange kvinder, der ikke vil skrive under på, at en fødsel er det vildeste, man kan udsætte sin krop for. Den forløsning der er i et få et barn overskygger naturligvis langt den smerte, der er ved en fødsel. I langt de fleste tilfælde går fødslen heldigvis uden de store komplikationer, og efter få timer kan de nybagte forældre forlade hospitalet med et nyt familiemedlem.

Der er dog desværre også tilfælde, hvor det ikke går helt så let, og hvor der opstår komplikationer, som kan være voldsomme og fødslen gå fra at være et smukt og lykkeligt minde, til at blive et traumatiserende. Der kan naturligvis opstå komplikationer af fysisk karakter, som kan være ganske ubehagelige og i enkelte tilfælde nedsætte livskvaliteten, men der er heldigvis meget langt mellem det sker.

Det kan også være psykisk ødelæggende, og hvis en fødsel er en voldsom traumatisk oplevelse, kan det rent faktisk medføre post traumatisk stress disorder. Som du kan læse her, er PSTD primært noget der forbindes med soldater, men der er altså mange der kan rammes af det, og heriblandt kvinder der oplever en traumatisk fødsel.

Ifølge tal fra jordemoderforeningen er der faktisk 2% af alle fødende der rammes af dette. Dog baseret på internationale tal og ikke i Danmark. Pia Hern der er jordemoder og psykoterepeut siger, at hun mener tallet i Danmark er under de føromtalte 2%. I bund og grund handler PTSD om at man udsættes for en oplevelse, der er så voldsom, at man ikke kan ryste den af sig, og dermed kan have en indvirkning på ens evne til at fungere.

Selvom en fødsel der forløber helt efter bogen og planen, kan dog også udløse det, da det ganske enkelt er så stor en oplevelse, at det er umuligt at vide, hvordan man vil reagere, inden man har prøvet det. Derfor er det også primært førstegangsfødende der rammes, da kvinder der før har været gennem en fødsel, alt andet lige, har en større fornemmelse af hvad det er, de går ind til.

Det er dog igen vigtigt at understrege, at langt langt langt de fleste fødsler ender lige præcis som de skal, nemlig med at være et kæmpe minde om den dag der kom et nyt liv til verden.