Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Der er mange forskellige måder at være forældre på, og der er mange forskellige måder at opdrage sine børn på. Det er svært at sige, hvad det er rigtigt og hvad der er forkert. En ting er dog helt sikkert, eller bør i hvert fald være helt sikkert, og det er, at vi vil det bedste for vores børn. En af de ting som de fleste nok også gerne vil have, er at deres børn får en god skoletid og klarer sig godt. En af de ting der unægteligt hænger sammen med en god skolegang, er at man lærer at læse og skrive.

I skolen lærer man naturligvis at læse, men ligesom med stort set alt andet, så bliver man kun god hvis man øver sig. Den øvelse skal komme hjemmefra, og jo tidligere man starter jo bedre forudsætninger, får barnet også senere i livet. Det betyder ikke, at du skal pace dit barn til at lære at læse og skrive fra det er ganske få år. En ting der dog har vist sig at have en rigtig god effekt, er jo mere man læser med sit barn. Jo mere man læser med det, jo større bliver interessen nemlig også. Der findes mange holdninger til, hvor meget man skal læse, men en god tommelfingerregel siger omkring 20 minutter de første 5 år af barnets liv, fra det er omkring et år gammelt.

Hvad skal man læse?

Der findes tusinder og atter tusinder af gode børnebøger så det kan være svært at vide hvad man skal gå i krig med. Det er også meget forskelligt hvad man skal læse for børn. Fra barnet er omkring 8-9 måneder kan man begynde at hygge sig med billede og pegebøger, mens man skal vente med for mange år indtil barnet er et par år. Der er ikke meget læsning i at pege på billeder, med at sige ordene og hele nærheden er mindst lige så essentielt.

Når barnet er omkring 4 år kan man gå længere og længere væk fra billeder og begynde mere på “rigtige” historier. Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg og andre klassikere er stadig i høj kurs i de fleste hjem.