Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

På vores forældres eller bedsteforældres tid var normen, at man selv syede og strikkede tøj til sine børn, fordi det simpelthen var billigere – og fordi man var vant til at lave tingene selv. I dag køber vi rask væk det ene modeitem efter det andet til vores børn, og tanker om bæredygtighed og selvforsyning ligger meget langt væk. Det er ærgerligt, for der er mange fordele ved at lave tøj selv.

Godt for både dig og miljøet

At sy eller strikke er klassisk håndarbejde, som mennesker har lavet i tusindvis af år. Hvis du nogle gange undrer dig over, hvad man lavede før TV og Netflix, har du svaret her. Håndarbejde er et produktivt tidsfordriv, som er afstressende og får dig til at glemme alt omkring dig. På den måde hjælper det dig med at koble fra og tage en pause i hverdagen, og det er rigtig sundt for både din krop og sjæl.

Samtidig er hjemmestrikket tøj ofte mere holdbart, og det bidrager ikke på samme måde til ressourcespild som købt tøj. Tøj er en af vores største miljøproblemer, og det er et område, hvor vi meget tydeligt ser brug og smid væk-kulturen.

Ud over at lave tøjet selv, kan du vænne dig til at give det gamle tøj væk og lede efter brugt, når I skal have nyt. Så gør du naturen en stor tjeneste og sparer samtidig mange penge. Det er heller ikke dyrt at lave tøjet selv; hvis du køber Hjertegarn af høj kvalitet, kan du lave en børnetrøje, som holder i årevis, for 200-300 kr.

Hvordan kommer du i gang?

Mit bedste tip til at komme godt i gang, er at finde nogle ligesindede. Meld dig til et hold på den lokale aftenskole, find en god Facebookgruppe om syning eller strikning, og se, hvad YouTube har at byde på. Nettet flyder over med videoer, der viser, hvordan du laver ting selv. Find noget, der passer til dit niveau, og gå så i krig. Det smarte ved at se videoer på YouTube er, at du kan pause og spole tilbage som det passer dig – det er nemlig meget vigtigt, at du tager det i dit eget tempo til at starte med.

God arbejdslyst!

EFTERLAD ET SVAR